Mięso burgerowe premium podstawą dobrej i zdrowej kanapki
Idealne burgery wołowe istnieją, jednak wymagają spełnienia kilku warunków i poświęcenia odrobiny czasu. Po pierwsze- są to użyte w przepisie składniki, po drugie - sam proces ich przygotowania.
Kompozycja składników - wołowina na burgery.
Głównym składnikiem jest wołowina na burgery. Nie ma problemu z jej zakupem, jest w każdym większym markecie. Można kupić zmielone mięso wołowe lub poprosić na stoisku mięsnym o zmielenia dowolnego kawałka wołowiny. Jednak kluczem jest sama jakość mięsa, która i w pierwszym, i w drugim przypadku niekoniecznie jest nam gwarantowana.
Do smacznych i zdrowych burgerów potrzebujemy mięsa klasy premium. Dlatego przy poszukiwaniu mięsa burgerowego premium, czytajmy skład produktu i jego pochodzenie, a także z jakich części jest pozyskana. Dobrej jakości wołowina nie może być zbitką „czegokolwiek”, przemieloną i zapakowaną. Idealnym źródłem jest rozbratel lub łopatka.
Król jest jeden, ale królową jest bułka.
Tę można zrobić samemu, według przepisów, których w sieci jest bez liku, lub kupić gotową. W tym drugim przypadku patrzmy koniecznie na skład. Tutaj rządzi zasada- im krótszy, tym lepszy. Unikajmy konserwantów, oleju palmowego oraz wzmacniaczy smaku.
Inne składniki
Wiadomo, że ich lista może być długa i zależna od indywidualnych upodobań. Do najczęściej używanych dodatków należy cebula, sałata, czerwona papryka, niekiedy ser lub różne gatunki serów, przyprawy- takie jak sól, pieprz. Warto także zaopatrzyć się w odrobinę kolendry lub kmin rzymski, które w małych ilościach, po doprawieniu wołowiny na burgery nadają jej wyjątkowy i aromatyczny smak.
Bardzo ważne - tak jak w przypadku mięsa burgerowego premium, tak i tutaj kierujmy się kryterium jakości i świeżości. Dostęp do dobrych warzyw mamy zapewniony praktycznie przez cały rok.
Jak przygotować idealne burgery?
To wbrew pozorom nie jest super proste zadanie. Ta potrwa może być prostą kanapką, którą przygotujemy szybko i bez większej atencji. Ale równie dobrze może być prawdziwym dziełem sztuki. Zasada generalna jest taka, im więcej uwagi poświęcimy na przygotowanie burgera, tym większym smakowym zaskoczeniem będzie.
Kluczowe oczywiście jest mięso. Nasza wołowina na burgery musi zostać uformowana w odpowiedniej wielkości krążki (należy pamiętać, że podczas smażenia ich średnica się zmniejsza), a następnie smażona na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu- może być smalec lub olej rzepakowy. Bułki podgrzewamy w piekarniku lub także na patelni (można obok naszej wołowiny). Na burgery w trakcie obsmażania można położyć plastry sera lub zeszklonej na maśle cebuli. Do środka, oprócz oczywiście mięsa, dodajemy inne składniki, w ich doborze ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i preferencje smakowe. Smacznego!
Mięso na burgery kupisz online w sklepie: https://szledaki.pl/sklep/burgery-z-jelenia/
KOMENTARZE:
Brak komentarzy